Odpowiedz 
Kapusta Pekińska Kiszona
Autor Wiadomość
PrzepisyCh Offline
Moderator
*****

Liczba postów: 208
Dołączył: Jul 2013
Reputacja: 0
Post: #1
Zdjęcie Kapusta Pekińska Kiszona
SKŁADNIKI :

4 łyżki soli morskiej,

4 łyżki koreańskiego chilli (gochugaru) w proszku,

4 łyżki wody,

1 duża kapusta pekińska, pokrojona w średniej wielkości kostkę,

1 posiekana papryczka chilli,

2 łyżki sosu rybnego,

2 ząbki zmiażdżonego czosnku,

1 łyżka mielonego imbiru,

2-3 dymki, posiekane,

1/2 jabłka startego,

1/2 gruszki startej,

1/2 cebuli startej na drobnej tarce,

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

1. W dużym naczyniu mieszamy pokrojoną kapustę pekińską wraz z 4 łyżkami soli morskiej, starannie mieszając aby sól była dobrze rozprowadzona. Kapustę odstawiamy na 4 godziny. Po upływie 4 godzin kapustę płuczemy w wodzie 2-3 razy, aby była czysta. Wypłukaną kapustę porządnie odsączamy z wody (unikając naciskania, aby kapusta pozostała jędrna).

2. Proszek do chilli gochugaru mieszamy z 4 łyżkami wody, i dodajemy do pojemnika z kapustą.
Do kapusty dodajemy również:
sos rybny,
cebulę,
stare jabłko,
gruszkę,
posiekane chilli,
mielony imbir,
dymkę,
zmiażdżony czosnek.
Całość dokładnie mieszamy (używając gumowych rękawiczek). Pojemnik z kapustą przykrywamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na około 24 godziny.

3. Po upływie 24 godzin, pojemnik z kapustą kimchi wstawiamy do lodówki, gdzie powinna się fermentować przez kolejne kilka dni ( ok. 7 dni).

[Obrazek: Klasyczne-Kimchi.jpg]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-08-2013 08:43 przez PrzepisyCh.)
09-08-2013 11:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Zatoichi Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 87
Dołączył: Jul 2013
Reputacja: 0
Post: #2
RE: Kapusta Kimchi
Uwaga o gumowych rękawiczkach jest warta podkreślenia. Trzeba też uważać, żeby podczas przygotowywania przypadkiem np. nie przetrzeć oka.
09-08-2013 12:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
maria.deko Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 16
Dołączył: Aug 2014
Reputacja: 0
Post: #3
RE: Kapusta Pekińska Kiszona
Właśnie wiem, przekonałam się o tym w przykry sposób. Z roztargnienia przetarłam oczy, ból był straszny Uśmiech

Najlepszy blog?
07-08-2014 10:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości