Odpowiedz 
Kali Dal
Autor Wiadomość
PrzepisyCh Offline
Moderator
*****

Liczba postów: 208
Dołączył: Jul 2013
Reputacja: 0
Post: #1
Zdjęcie Kali Dal
SKŁADNIKI:

3 łyżki ciecierzycy w połówkach,
3 kawałki imbiru po 1,5 cm każdy,
1 łyżeczka garam masala,
2 łyżki kolendry, posiekanej,
7-8 ząbków czosnku,
sól do smaku,
3/4 szklanki urad dalu w całości,
3 łyżki czerwonej fasoli,
1/4 szklanki śmietany,
2 łyżeczki chilli,
2 łyżki ghee,
3 łyżki masła,
1 łyżeczka nasion kuminu,
1 średnia cebula, posiekana,
3 suszone, czerwone chilli, połamane przełamane na pół,
1 szklanka przecieru z pomidorów.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Strączki zalewamy 4 szklankami wody i namaczamy ok. 8godzin.

2. Kawałki imbiru kroimy na cienkie paseczki. Po 8 godzinach odlewamy wodę. Zalewamy 3 szklankami świeżej wody, dodajemy imbir, sól i chilli w proszku. Gotujemy do miękkości.

3. Na patelni rozgrzewamy ghee i masło. Dodajemy nasiona kuminu i cebulę. Następnie smażymy kilka minut, aż cebula zmięknie.

4. Dodajemy kawałki chilli, posiekany czosnek i pozostały imbir. Połączone składniki smażymy około 2 minut. Następnie dodajemy przecier pomidorowy.

5. Do gotowanych strączków dodajemy garam masalę i zawartość patelni z przecierem pomidorowym.

6. Warzywa strączkowe podduszamy delikatnie łyżką. Dodajemy szklankę wody i gotujemy przez chwilę. Podajemy ze śmietaną. Smacznego Uśmiech

[Obrazek: kali-dali.jpg]
15-01-2014 12:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
ciekawa.forum Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 9
Dołączył: Jul 2014
Reputacja: 0
Post: #2
RE: Kali Dal
cudowny przepis na cudowne danie Oczko

Tylko interesujące blogi z przepisami
25-07-2014 12:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości