Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kaczka Po Seczuańsku
07-11-2013, 11:54
Post: #1
Wideo Kaczka Po Seczuańsku
SKŁADNIKI :

pierś z kaczki,

papryka czerwona,

cebula dymka,

kapusta rzymska,

sos sojowy,

sos rybny,

mirin,

imbir,

sambal oelek,

olej sezamowy,

olej arachidowy,

pieprz seczuański,

anyż gwiazdkowy,

przyprawa 5 smaków.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

1. W moździerzu ucieramy anyż gwiazdkowy i pieprz seczuański.
Następnie utarte przyprawy przesypujemy do miseczki i mieszamy z:
sosem sojowym,
przyprawą 5 smaków,
sosem rybnym,
przyprawą mirin,
i pastą sambal oelek.
Skórę z piersi z kaczki nacinamy i moczymy w marynacie, po czym odstawiamy na około godzinę do lodówki.
Po tym czasie na mocno rozgrzaną patelnie wrzucamy kaczkę skórą do dołu i przesmażamy na chrupko. Po usmażeniu obracamy na około 2-3 minuty na drugą stronę.
Usmażoną kaczkę pieczemy w piekarniku (180 stopni C) przez około 5-6 minut.

2. Paprykę czerwoną kroimy w podłużne paski. Imbir kroimy w podłużne cieniutkie paseczki. Po smażeniu kaczki na tej samej patelni smażymy paprykę i imbir.
Dymkę kroimy na kawałki i dodajemy do podsmażanych warzyw. Do smażonych warzyw wlewamy marynatę, w której marynowała się pierś z kaczki. Sos należy nieco rozrzedzić wodą i skropić olejem sezamowym.

3. Upieczoną kaczkę kroimy na plastry (1cm). Kapustę rzymską kroimy w paski. Na talerzu polewamy gęstym aromatycznym sosem. Na sos nakładamy pokrojoną w plastry kaczkę. Smacznego!

Przepis wideo w serwisie YouTube:




[Obrazek: Kaczka-Po-Seczuansku.jpg]
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości