Odpowiedz 
Garam Masala Skład i Zastosowanie
Autor Wiadomość
PrzepisyCh Offline
Moderator
*****

Liczba postów: 208
Dołączył: Jul 2013
Reputacja: 0
Post: #1
Garam Masala Skład i Zastosowanie
Garam Masala w języku hindi oznacza ''gorąca mieszanka''.
To mieszanka przypraw pochodząca z Azji. Najbardziej popularna w Indiach. Posiada palący smak. Zapach jest bardzo intensywny. Kolor to zółty bądź czerwony (tandori masala).

Skład przyprawy garam maasala.
Ww przyprawa to kompozycja przypraw pozyskiwana przez prażenie i mielenie przypraw.
Składniki mieszanki to:
liść laurowy,
czarny pieprz,
kardamon,
goździki,
cynamon,
chili,
kmin rzymski,
kolendra,
gałka muszkatołowa.

Istnieją też zbliżone warianty garam masala, np. tandori masala.

Zastosowanie garam masala.
Stosuje się najczęściej do potraw mięsnych, szczególnie drobiu, baranin, wieprzowiny. Przyprawia się nią warzywa i sosy. Można nią przyprawiać także dania z ryb.

[Obrazek: ING-garam-masala-2_sql.jpg]
26-08-2013 11:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Pia Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 76
Dołączył: Jul 2013
Reputacja: 0
Post: #2
RE: Garam Masala Skład i Zastosowanie
Wszystko super opisanie i to zdjęcie... Tylko jedno ale Uśmiech Wszystko się praży oprócz gałki muszkatołowej.
Pozdrawiam Duży uśmiech
27-08-2013 14:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości