Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Garam Masala Skład i Zastosowanie
26-08-2013, 11:21
Post: #1
Garam Masala Skład i Zastosowanie
Garam Masala w języku hindi oznacza ''gorąca mieszanka''.
To mieszanka przypraw pochodząca z Azji. Najbardziej popularna w Indiach. Posiada palący smak. Zapach jest bardzo intensywny. Kolor to zółty bądź czerwony (tandori masala).

Skład przyprawy garam maasala.
Ww przyprawa to kompozycja przypraw pozyskiwana przez prażenie i mielenie przypraw.
Składniki mieszanki to:
liść laurowy,
czarny pieprz,
kardamon,
goździki,
cynamon,
chili,
kmin rzymski,
kolendra,
gałka muszkatołowa.

Istnieją też zbliżone warianty garam masala, np. tandori masala.

Zastosowanie garam masala.
Stosuje się najczęściej do potraw mięsnych, szczególnie drobiu, baranin, wieprzowiny. Przyprawia się nią warzywa i sosy. Można nią przyprawiać także dania z ryb.

[Obrazek: ING-garam-masala-2_sql.jpg]
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
27-08-2013, 14:54
Post: #2
RE: Garam Masala Skład i Zastosowanie
Wszystko super opisanie i to zdjęcie... Tylko jedno ale Uśmiech Wszystko się praży oprócz gałki muszkatołowej.
Pozdrawiam Duży uśmiech
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości