Odpowiedz 
Chiński makaron
Autor Wiadomość
JNa Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 100
Dołączył: Jul 2013
Reputacja: 2
Post: #11
RE: Chiński makaron
Jak dotychczas każdy mój domowy makaron raczej przypominał lane kluski Język nie mam nic do klusek, ale jednak w makaronie ważna jest ta konsystencja, do tego podczas krojenia zawsze mi się sklejał, ale to pewnie wina niewłaściwie przygotowanego ciasta, do tego moje zdolności manualne nie stoją na zbyt wysokim poziomie Uśmiech. GrześMen, tak sobie czytam właśnie już drugi raz Twój wątek o makaronie la mian i coraz bardziej mnie to interesuje, koniecznie muszę spróbować zrobić takie cudo Duży uśmiech ale mam dwa pytania, chodzi o to czy dobrze zrozumiałam, że ciasto na ten makaron nie ma odpoczywać, tylko od razu trzeba rozpocząć rozciąganie i skręcanie? I jeszcze się tak zastanawiam czy taki makaron nie jest klejący po ugotowaniu? Wydaje się, że jest mocno obtoczony w mące, te moje kluchy jak za mocno podsypię mąką to przypominają kleik Uśmiech. Będzie fantastycznie jak kiedyś opiszesz różne makarony, to przecież taki ważny składnik w kuchni, a właściwie podstawa wielu potraw, mimo to ja przynajmniej najczęściej używałam gotowych i nie zastanawiałam się nad tym zbytnio, a myślę, że warto Uśmiech.
03-09-2013 20:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
GrześMen
Unregistered

 
Post: #12
RE: Chiński makaron
Generalnie w restauracjach ciasto na La mian jest robione w dużych porcjach i przechowywane jest w folii. To znaczy tak jak normalne ciasto się je odkłada i ono sobie spokojnie leży. Co jakiś czas brana jest z tego porcja która jest wyrabiana. Dawniej chyba przykrywano ciasto papierem nasączonym olejem a wcześniej kawałkiem materiału. Chodziło w każdym razie o to, żeby ciasto nie wyschło.

Z tego co ostatnio czytałem to nawet lepiej jak trochę poleży, bo gluten nie jest prawidłowo ułożony zaraz po ugnieceniu ciasta. Cała zabawa później polega na tym, żeby tak wyrabiać ciasto, żeby gluten był skręcony wzdłuż ciasta. To oznacza, że najważniejsza jest praca przed samym rozciąganiem na nitki. Sęk w tym, że ciasto musi być dobrze ugniecione wcześniej, czyli trzeba mniej więcej rozpoznać czy nie ma za mało lub za dużo mąki.

Co do konsystencji to nie ma się co przejmować i po prostu trzeba próbować. Myślę że kilka - kilkanaście prób i La mian powinien powoli zacząć wychodzić. Początkowo makaron będzie dość gruby (w granicach rozsądku oczywiście), ale z doświadczeniem przyjdzie umiejętność rozciągania go w coraz cieńsze nitki.

Nie ma się co przerażać i po prostu trzeba trochę poćwiczyć.

Natomiast normalny makaron wystarczy obficie posypać mąką tuż przed zwinięciem w rulon i nie ma siły żeby się sklejał przy krojeniu. Dodam tylko że im lepszy / ostrzejszy nóż tym mniejsza szansa na jakieś sklejenie.

Jeśli makaron się skleja po ugotowaniu to albo można trochę oliwy dolać do gotującej się wody, albo spłukać po odcedzeniu w zimnej wodzie. Ewentualnie można zahartować szklanką zimnej wody pod sam koniec gotowania.

Numer z zimną wodą odradzam jeśli makaron będzie gdzieś używany w sosie, bo nie złapie już tak dobrze smaku. Niektórzy jednak wolą jak makaron ma swój odrębny smak, więc rzecz gustu. Po prostu trzeba samemu ocenić.
03-09-2013 22:58
Odpowiedz cytując ten post
JNa Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 100
Dołączył: Jul 2013
Reputacja: 2
Post: #13
RE: Chiński makaron
No właśnie zwróciłam uwagę, że przepis na ten makaron jest bardzo dokładny, proporcje są podane co do grama. Za kilka dni jak czas pozwoli podejmę się próby przygotowania takiego makaronu i podzielę się efektami tzn jeśli jakieś będą poza kuchnią oblepioną ciastem Duży uśmiech.
05-09-2013 23:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Zatoichi Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 87
Dołączył: Jul 2013
Reputacja: 0
Post: #14
RE: Chiński makaron
Nie mogę doczekać się wyników próby Uśmiech
05-09-2013 23:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
GrześMen
Unregistered

 
Post: #15
RE: Chiński makaron
Nawet z tak dokładnymi proporcjami trzeba pamiętać, że wszystko trzeba i tak robić mniej więcej na oko. Czasem trzeba tej mąki dać odrobinę więcej a czasem trochę więcej wody. Najważniejsze żeby się nauczyć kiedy konsystencja ciasta jest odpowiednia i tutaj niestety już tylko doświadczenie pomaga.

Tak czy inaczej najważniejsze to próbować. Uśmiech
06-09-2013 10:20
Odpowiedz cytując ten post
angiella Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 6
Dołączył: Jun 2014
Reputacja: 0
Post: #16
RE: Chiński makaron
Ja uwielbiam ryżowy ale raczej mało gotuję często jadam na mieście nie mam czasu siedzieć w kuchni niestety dlatego ten makaron czasem sama robię bo szybko i prosto.
31-08-2014 22:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości